Jos Stuyfzand vertelt over design, in de strijd met het rot gevoel in een ziekenhuis
Geacht Transmissielid,
De laatste volle week van oktober staat weer in het teken van de jaarlijkse Dutch Design Week. En zoals je van ons gewend bent, doet Transmissie daar van harte aan mee. Elke keer zoeken we naar een bijzonder onderwerp. En dat hebben we ook nu weer gedaan. Op onze speurtocht zijn we uitgekomen bij Jos Stuyfzand, creatief directeur voor Philips Design Healthcare. Wij ontmoeten hem op vrijdag 26 oktober in café Bold 45 aan het Stratumseind 35. Hij zal er zijn verhaal houden vanaf 18.30 uur.
Stuyfzand gaat in op de nieuwe rol, die designers inmiddels vervullen. Zo neemt hij ons mee naar het ziekenhuis. In een vaak onaangename omgeving moet de patiënt daar beter worden. Stuyfzand heeft zich zelf de opdracht gegeven om ziekenhuizen beter te maken. Hij herinnert mensen aan hun eerste ziekenhuisbezoek, toen een gat in het hoofd gedicht moest worden of de amandelen geknipt. De meesten denken terug aan de onaangename sfeer met felle verlichting, de geur van ontsmettingsmiddelen en de angst voor injectienaalden. Die nare jeugdherinnering komt weer boven, als hij of zij later als bezoeker of patiënt in het ziekenhuis terugkeert.
Stuyfzand is er alles aangelegen, dat een ziekenhuisbezoek minder onaangenaam wordt. “Dat red je niet met wat nieuw meubilair in de wachtkamer, sfeervolle verlichting in de onderzoekskamer of een stemmig muziekje”, zei de Philips-directeur in een eerder interview. “Wat wel kan, is een ziekenhuis zodanig inrichten dat patiënten en mensen die er werken zich op hun gemak voelen. Daarbij moet alles ondersteunend zijn voor de patiënt: de website, ontvangstbalie, gangen, wachtruimten, behandeling en ontslag.
Voor Stuyfand begint het proces met zitten, rondlopen en kijken. Dat doet hij een dag, soms een week of nog langer. Hij ziet dan jonge en oude mensen, patiënten en begeleiders, bezoekers en nieuwelingen. De designers volgen, interviewen en schaduwen het personeel. Ze liggen in bed met een hoofdcameraatje om vast te leggen wat de patiënt ziet. In het team van Stuyfzand zitten ook psychologen, organisatiedeskundigen en designers met een medische opleiding. Aan het eind van het traject hangt er onder meer betere verlichting in de ontvangsthal, zijn de wacht-, kleed- en rustruimtes ruimer en patiëntvriendelijker en kunnen geluid, beeld en verlichting volledig gepersonaliseerd worden.
Stuyfzand heeft een boeiend en interessant verhaal. We ontvangen hem dus tijdens de bijeenkomst op vrijdag 26 oktober, die om 17.00 uur begint. We treffen elkaar in café Bold 45 van de gebroeders René en Niels Bakkerus. De eerste zal ons kort informeren over het initiatief van dit tijdelijk café aan het Stratumseind. Daar begint dezelfde avond om 22.00m uur de ons (van het jubileum) bekende ‘silent disco’, waarvoor de leden van Transmissie ook zijn uitgenodigd.
Voldoende ingrediënten om er een zeer gevarieerde avond van te maken. Daarom rekenen we weer op een flinke belangstelling.
Met Transmissiegroeten
Jan van Gijzel
secretaris