Blog - laatste nieuws

DomusDela is dikke aanwinst voor de stad

Eindhoven, 14 februari 2020

Geacht Transmissielid,

Het complex is pas drie maanden open, maar DomusDela heeft nu al bewezen een dikke aanwinst voor Eindhoven te zijn. De voormalige Paterskerk en klooster Mariënhage hebben een complete metamorfose ondergaan en vormen nu twee ceremoniehuizen, een hotel en een brasserie. Het is een initiatief van uitvaartonderneming Dela, die het complex eind 2017 heeft overgenomen van de Orde van de Augustijnen. Houd vrijdag 28 februari vanaf 17.00 uur maar vrij, want dan gaat Transmissie daar een kijkje nemen en een borrel drinken. We worden er ontvangen door Edzo Doeve, de algemeen directeur van Dela.

De Paterskerk en klooster Mariënhage zijn prachtig verbouwd naar ontwerp van de Eindhovense architecten Bert Dirrix van diederendirrix en Arie van Rangelrooy van en|en| architecten. De Paterskerk en De Kapel op de eerste verdieping doen sinds begin november dienst als ceremoniehuizen voor resp. 750 en 250 mensen. Deze ruimtes zijn vooral bestemd voor de belangrijke dingen het leven, zoals rouwen, trouwen, geboortes, jubilea, congressen  en concerten (in samenwerking met het Muziekgebouw). Om dit allemaal mogelijk te maken, zijn de heiligenbeelden, het altaar, de kerkbanken en de biechtstoelen verdwenen. Een deel is meegenomen door de paters Augustijnen. De broeders hebben het complex 125 jaar bestierd.

Het kloostergedeelte fungeert voortaan als ‘Boutique Hotel Mariënhage’. Het is een viersterren-hotel met tachtig kamers. Aangrenzend zit brasserie Rita, genoemd naar de heilige van de hopeloze gevallen. In de loop van dit jaar gaat ook het restaurant open. Deze gebouwen liggen rondom een fraai aangelegde tuin. En tussen de gebouwen hebben Dirrix en Van Rangelrooy nog een nieuwe entree, foyer en serre gesitueerd.

Het Heilig Hart-beeld op de kerk krijgt een nieuwe rol. Deze ‘Jezus Waaghals’ moet aangelicht gaan worden, als er een nieuwe Eindhovenaar wordt geboren. Het hele complex is gewoon de hele dag open voor iedereen. In de avonduren wordt het pand aangelicht, met de bedoeling passanten over de drempel te helpen.

Onze bijeenkomst op 28 februari in DomusDela vindt plaats in de serre van het gebouw. Die is het gemakkelijkst bereikbaar  via de nieuwe ingang aan de Kanaalstraat. We verwachten ook nu weer vele belangstellende Transmissieleden.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris