Blog - laatste nieuws

Er staat geen maat op groei van ASML

Geacht Transmissielid,

Wie op Veldhovens grondgebied over de Kempenbaan of de A67 rijdt, knippert automatisch een keer extra met de ogen. “Wat gebeurt hier?”, vraag je jezelf af. De realiteit is dat ASML daar aan zijn toekomst werkt. Het bedrijf is met zijn zoveelste uitbreiding bezig. Die is nodig, omdat de chipmachinebouwer grote moeite heeft om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Is dat een probleem of is dat luxe?

Wij hopen tijdens de komende bijeenkomst op vrijdag 28 juni vanaf 17.00 uur van Transmissie een antwoord op deze en vele andere vragen te krijgen. Onze gast is dan namelijk Teun Wartenbergh, directeur Vastgoed van ASML. We zien elkaar bij die gelegenheid in The Hub aan de Vestdijk 25, de onlangs vernieuwde internationale huiskamer van Eindhoven. Een vertrouwde ontmoetingsplek voor de vele duizenden expats in deze regio.

Juist vanwege het internationale karakter van het bedrijf hebben wij voor deze lokaliteit gekozen. Er werken immers ruim 12.000 mensen in Veldhoven, die niet minder dan 102 nationaliteiten vertegenwoordigen. En dat worden er steeds meer, want elke maand worden er 200 tot 250 nieuwe mensen aangenomen, van wie de helft niet de Nederlandse achtergrond heeft. Onze eigen arbeidsmarkt kan de groei van ASML niet bijbenen.

Die groei wordt dus zichtbaar gemaakt met de enorme uitbreiding van het bedrijfscomplex in Veldhoven. Aan de achterzijde wordt gewerkt aan een enorme logistieke hal met daarboven een kantoorgebouw van bijna 30.000 vierkante meter. Ernaast komt een parkeergarage voor 3.000 auto’s. De kosten bedragen vele tientallen miljoenen euro’s.

Bij ASML werden vorig jaar meer dan 200 chipmachines gebouwd. Dat worden er steeds meer en ook worden ze voortdurend groter. De nieuwe machines worden straks naar de nieuwe logistieke hal vervoerd, van waaruit ze hermetisch verpakt in containers op transport gaan. Het kantoorgebouw boven deze hal moet plaats gaan bieden aan 2.000 werknemers. De nieuwbouw moet in augustus 2020 opgeleverd worden.

En wie denkt dat ASML dan weer enige tijd vooruit kan, heeft het mis. Teun Wartenbergh zal ons duidelijk maken, dat dan nog gewerkt gaat worden aan een cleanroom van 5.000 vierkante meter. Voor de lange termijn liggen er weer plannen voor de uitbreiding hiervan.

In het economisch krachtenveld is de chipmachinebouwer uitgegroeid tot de belangrijkste speler van Brainport. Er staat geen maat op ASML.

Het belooft op 28 juni opnieuw een zeer interessante bijeenkomst te worden. Dus zorg dat je erbij bent!

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris