Blog - laatste nieuws

Glow brengt ons naar café Wilhelmina

Geacht Transmissielid,

Aan het einde van het jaar staat Eindhoven op de kaart met twee grote evenementen, die belangstelling trekken vanuit de hele wereld: Dutch Design Week en lichtfestival Glow. In het verleden richtte Transmissie de aandacht vooral op de Design Week, ditmaal krijgt Glow de volle belangstelling. Dat doen we tijdens een bijeenkomst op vrijdag 25 oktober in café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein, dat dit jaar voor het eerst onderdeel is van de lichtkunstroute. We beginnen zoals gewoonlijk om 17.00 uur.

Gast tijdens deze bijeenkomst is niemand meer of minder dan Ronald Ramakers, sinds 2016 directeur van Glow. Ramakers heeft een achtergrond in de theaterwereld, eerst als lichttechnicus en lichtontwerper en later als regisseur. Bij zijn aantreden maakte hij zijn ambitie al duidelijk: “Glow moet de komende jaren verder groeien in de wereldtop van lichtfestivals. Het is een fantastische uitdaging om deze ambitie mede vorm te geven.” Volgens Ramakers moet dat mogelijk zijn door bijzondere projecten te produceren en binnen te halen.

De laatste jaren trok Glow een kleine 750.000 bezoekers. De directeur denkt dat de grens van het haalbare ligt rond de 850.000. De 14de Glow-route duurt van 9 tot en met 16 november en heeft als thema ’Living Colors’. Nieuw zijn dit jaar de zogenaamde Lightlabs, waar talenten en Eindhovense designers, bedrijven en instellingen gezamenlijk nieuwe lichtprojecten creëren, die tijdens Glow een podium krijgen.

Ook nieuw is dit jaar, dat de Catharinakerk niet wordt aangestraald. Daar staat tegenover dat er in de vorm van een drieluik een groot lichtkunstproject te zien zal zijn op de Paterskerk, Mariënhage en het Dela-gebouw, ontworpen door een Portugees kunstenaarscollectief. Het drieluik met de naam Triptych Metaphor is tevens de start van de route. De organisatie beschouwt dit tevens als een van de hoogtepunten van Glow. In de categorie ‘Nieuw Licht’ zijn de creaties van studenten van de Tu/e en van de Design Academy heel bijzonder. Een student van de Fontys Hogeschool laat gedurende de week een kunstwerk groeien, waarbij hij gebruik maakt van lichtgevende bacteriën.

De route heeft ditmaal een lengte van ongeveer vijf kilometer ofwel een wandeling van gemiddeld twee uur. Die route loopt voor de eerste maal dwars door het Van Abbemuseum. Ook het Philips Stadion opent zijn poorten, maar de bezoekers dienen wel over tickets te beschikken.

Glow-directeur Ronald Ramakers zal ons aan de hand van lichtbeelden al vast meenemen op de route. Hij doet dat vanaf 18.30 uur, in café Wilhelmina dus.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris