Blog - laatste nieuws

In Evoluon ode brengen aan oud-lid Leo de Bever

Geacht Transmissielid,

Alle (wat oudere) Eindhovenaren zijn er geweest. Bezoekers uit binnen- en buitenland hebben het gebouw met open mond aanschouwd. Ze hadden al een wow-gevoel, toen ze komend uit de richting Tilburg een vliegende schotel dachten te zien. Nog steeds trekt dit monumentale pand jaarlijks vele tuinduizenden bezoekers. We hebben het dus  over het Evoluon, dat in 1966 bij het 75-jarig bestaan van Philips werd geopend. Vrij recent werd het 50-jarig bestaan van dit icoon van Eindhoven gevierd.

Dat Evoluon is de plek waar de volgende bijeenkomst van Transmissie zal plaats vinden. Naast het jubileum hebben we nog een tweede reden om dit prachtige gebouw te bezoeken. Eén van de ontwerpers was namelijk architect Leo de Bever, die vanaf de oprichting lid was van Transmissie en zich ook frequent liet zien. Hij overleed twee jaar geleden op 85-jarige leeftijd. Leo ontwierp het Evoluon samen met Louis Kalff. Ze zijn van 1962 tot 1966 met dit prestigeproject van Philips bezig geweest.

Transmissie gaat er vrijdag 6 oktober op bezoek. Let op: daarmee wijken we af van het normale rooster van ‘de laatste vrijdag’. Maar het is meer dan een bezoek, het is de bedoeling om een soort van ode te brengen aan een oud -Transmissielid. Daarom vinden wij het heel bijzonder, dat juist zijn zoon Stefan de Bever (ook lid) ons zal verhalen over de achtergronden van het meerjarig project, dat Evoluon werd genoemd. Het werd een permanente expositieruimte in een unieke vorm, waarbinnen wetenschap en techniek voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk werd.

Initiatiefnemer van dit iconische gebouw was Frits Philips. “Het zou prachtig zijn als het Evoluon een ontmoetingsplek zou worden, waar mensen hun kennis, ervaringen, bevlogenheid en inspiratie kunnen delen en uitwisselen op een wijze, die op meerdere fronten loont: maatschappelijk en bedrijfseconomisch”, zo zei deze rasechte Eindhovenaar destijds. Frits zou op zijn wenken bediend worden, want het Evoluon trok meer dan tien miljoen bezoekers. Eind jaren tachtig ging het gebouw voor het grote publiek op slot. Het werd een centrum voor ontvangsten en congressen. In 2014 droeg Philips de exploitatie over aan Regus, die na een uitgebreide make-over de nadruk legt op de restaurantfunctie voor de normale gast en op achttien vergaderruimtes voor de zakelijke markt.

We zien elkaar dus vrijdag 6 oktober vanaf 17.00 uur aan de bar van het restaurant. Een uur later gaan we naar de Neptunezaal om het verhaal van Stefan de Bever te aanhoren. En daarna wordt de borrel aan de bar voortgezet. De drankjes zijn als gewoonlijk voor eigen rekening. Parkeren kan op het aangrenzende terrein. Voor leden van Transmissie is dat gratis.

De chef van het restaurant biedt Transmissieleden ook een voordelig driegangenmenu aan. Normaal kost dat 30 euro, nu 25 euro. Hij wil echter drie dagen tevoren wel weten hoeveel mensen daar gebruik van willen maken. Degenen die daarvoor belangstelling hebben, kunnen zich tot 2 oktober opgeven via info@transmissie-eindhoven.nl.

Zeker gezien de locatie verwachten we ook ditmaal veel leden te mogen begroeten.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris