Blog - laatste nieuws

Lee Foolen vertelt ons over plannen Evoluon

Geacht Transmissielid,

Tijdens de bijzonder geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst van Transmissie in De Velosoof maakte voorzitter Hans van den Oord al bekend wat onze eerstvolgende activiteit is: een bezoek aan het Evoluon, dat sinds 1 januari eigendom is van Geert Hurks en onze leden Lee Foolen en Marc Reijs. Op vrijdag 25 januari geeft Foolen ons een uiteenzetting van de plannen, die ze hebben met dit Eindhovense icoon. Een week geleden werd bekend, dat met de transactie een bedrag van 4,2 miljoen euro is gemoeid.

Het Evoluon werd in 1966 geopend. Het was een cadeau van Philips aan de stad bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf. Voor Philips was het een grote expositieruimte, waarin het al zijn technische snufjes kon tonen. Het prachtige gebouw trok jaarlijks honderdduizenden mensen uit binnen- en buitenland. Na ongeveer 25 jaar  was de ‘schwung’ eruit, zowel bij Philips als bij het publiek. Het Evoluon werd meer een congres- en vergaderlokaliteit met een private beheerder. Vorig jaar besloot de raad van bestuur het gebouw – inmiddels een rijksmonument – af te stoten. Als verkoopvoorwaarde gold onder meer, dat de koper technologie, design, educatie en cultuur centraal dient te stellen.

De nieuwe eigenaren hebben al aangegeven die voorwaarden als uitgangspunten voor hun plannen te hanteren. Bovendien houden ze de deur open om er een rijksmuseum voor design in onder te brengen. Ook werd al bekend dat het Evoluon en het omliggende park toegankelijk blijven voor het publiek. Volgens de eerste plannen komen er gebouwen aan de randen van het park, maar zodanig dat de ‘vliegende schotel’  zichtbaar blijft. Er wordt gespeeld met de gedachten van een hotel met 200 kamers, appartementen voor expats en studenten, werkplekken en natuurlijk horeca.

Foolen, Reijs en Hurks zijn momenteel druk bezig met het concretiseren van hun plannen. Hoe de stand van zaken is, zal Foolen ons vrijdag 25 januari duidelijk maken. De leden kunnen elkaar vanaf 17.00 uur treffen in de bar van het Evoluon. Rond 18.30 uur verplaatst het gezelschap zich naar een van de zalen, waar Foolen de microfoon krijgt.

Het bestuur meent 2019 bijzonder goed te hebben ingezet met eerst de drukbezochte nieuwjaarsreceptie en nu een bezoek aan het Evoluon. Daarom rekenen we ook nu weer op een grote belangstelling.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris