Blog - laatste nieuws

Nieuwe TU/e-baas Jan Mengelers komt bij Transmissie

Binnen een maand na zijn aantreden als voorzitter van het college van bestuur van de TU/e gaan wij (opnieuw) kennis maken met Jan Mengelers. Hij is onze gast op vrijdag 28 maart. We ontvangen hem in het Stadspaviljoen.

Voor Jan Mengelers betekent zijn benoeming een terugkeer op een warm en vertrouwd nest. Hij kwam immers begin jaren zeventig vanuit Limburg naar wat toen nog de Technische Hogeschool heette om er werktuigbouwkunde te gaan studeren. Zijn loopbaan bracht hem vervolgens bij ECN, Philips, Volvo en Neways, waar hij vier jaar algemeen directeur was. Vervolgens werd hij bij TNO verantwoordelijk voor respectievelijk Industrie, Automotive en Industrie en Techniek. In 2008 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van TNO in Delft. Sinds 1 maart is hij de hoogste baas van de TU/e.

Voorzitter Baptiest Coopmans van de raad van toezicht van de TU/e is razend enthousiast over de komst van Mengelers. “Hij is de beste kandidaat voor deze job. Hij is in staat om de TU/e een gezicht te geven. Bovendien kan hij ook de verbinding leggen van de Brainport-regio.” En rector-magnificus Hans van Duijn was ook vol lof. Hij zei: “Hij heeft een uitstekende staat van dienst. Hij gaat ons helpen op de ingeslagen weg.”

Wij hebben een jaar of tien geleden Jan Mengelers al een keer mogen ontvangen, toen hij ons alles vertelde over de werkzaamheden van TNO in Eindhoven. Hij zegt graag bereid te zijn nog eens voor Transmissie op te treden. Nu gaat zijn verhaal over de TU/e, een onderwijsinstelling van naam en faam, zowel nationaal als internationaal. Tijdens de recent gehouden Bedrijvendag stond een record aantal bedrijven in de rij voor het werven van studenten voor een vaste baan danwel een stageplek. Daar werd duidelijk, dat Eindhovense studenten gewild zijn. Bovendien worden hoogleraren en projecten regelmatig beloond met een beurs of een prijs.

Daarnaast valt het op dat de universiteit en de studenten zich de laatste jaren in hoge mate inspannen om van Eindhoven een echte studentenstad te maken. En buiten de muren zijn studenten op velerlei manieren zichtbaar bezig, zoals met het robotvoetbal, de zonneauto Stella, de bouw van de grootste iglo van de wereld en gewoon met roeiboten in het Eindhovensch Kanaal.

Jan Mengelers is er alles aan gelegen om de TU/e nog verder op te stuwen in de vaart der volkeren. Hoe hij dat wil doen, vertelt hij ons vrijdag 28 maart. Vanaf 17.00 uur is iedereen weer welkom in het Stadspaviljoen. Mengelers komt om 18.15 uur aan het woord.

Wij rekenen op een flinke belangstelling.

Met Transmissiegroeten,

Jan van Gijzel

secretaris