Blog - laatste nieuws

Pand P opent deuren voor Transmissie

Het voormalige Plaza Futura aan de Leenderweg in Eindhoven gaat sinds eind oktober verder onder de naam Pand P. De verhuizing van Plaza Futura naar Strijp S biedt nu andere theatergezelschappen de mogelijkheid zich in een eigen ruimte te presenteren. Hoe ze dat doen, kunnen we vrijdag 27 november ervaren, want dan gaat Transmissie op bezoek bij Pand P.

De drie participanten hebben zich verenigd in een coöperatie. Het gaat om het kindertheater Hetpaarddatvliegt dat vooral toneel brengt voor gezinnen, het Parktheater en Het Nieuwe Theater, dat stukken op toneel zet voor jongeren en bedrijven, zoals recentelijk nog een rockopera voor de TU/e-gemeenschap. De rol van het Parktheater moet gezien worden als de verhouding ‘meester-gezel’ ofwel de medewerkers leren de jongeren het vak.

De coöperatie huurt het pand voor 70.000 euro per jaar van de gemeente. “Wij hebben het lef gehad om hier iets te gaan beginnen”, zegt Hans van Heiningen, het boegbeeld van het nieuwe project in Stratum. “Hier is alles mogelijk: toneel, muziek, dans, (cd-)presentaties, uitvaarten en zelfs Theo Maassen houdt hier een try-out. Het Parktheater neemt een tiental voorstellingen voor zijn rekening, die eigenlijk te klein zijn voor de eigen schouwburg.” Pand P werkt met vijftien vrijwilligers, die niet op de loonlijst staan. Alleen de medewerkers van het cafe-restaurant worden betaald.

Volgens Van Heiningen heeft het gebouw ook een belangrijke functie voor het stadsdeel Stratum. Hij zegt: “Wij hebben voor hen de kolen uit het vuur gehaald. Wij hebben nu een speciale club samengesteld, die alle buurtverenigingen bijeen wil brengen. En wat mij betreft doen ze hier wat ze willen.”

Wij worden vrijdag 27 november vanaf 17.00 uur ontvangen in Pand P aan de Leenderweg 65. Een uur later verplaatsen we ons naar de zaal, waar Hans van Heiningen het verhaal achter Pand P uiteen zet en daarin een verrassend element zal verwerken.

Gezien de achtergrond van veel Transmissieleden verwacht het bestuur een grote belangstelling voor dit onderwerp.