Blog - laatste nieuws

Transmissie gaat op bezoek bij Fifth NRE

De mededeling kwam in augustus vorig jaar voor velen als een donderslag bij heldere hemel: Jazzclub Fifth NRE ging sluiten. Initiatiefnemer Hein van Stiphout voelde zich beknot door de regelgeving van de gemeente. Bovendien was hij bang dat hij moest opdraaien voor de kosten van de sanering van de zwaar vervuilde grond. Van Stiphout wilde op die manier de tijdelijke gebruiksovereenkomst niet verlengen.

Het kan raar lopen, want diezelfde Hein van Stiphout heeft eind vorige maand in hetzelfde pand op het NRE-terrein zijn muziekcafé geopend. Voor ons een reden om daar vrijdag 28 oktober op bezoek te gaan.

De gemeente dacht in 2010 op het voormalige Nuts-terrein een klapper te kunnen maken met het binnenhalen van de jazzclub van Van Stiphout. Wethouder Mary-Ann Schreurs was razend enthousiast, maar dat werd niet gevolgd door een doortastende aanpak van de gemeente. De partijen bleven soebatten over het koopcontract, met als slotakkoord het besluit van Van Stiphout om ermee te kappen.

Die mededeling kwam hard aan op het stadhuis. De trekker van het NRE-terrein dreigde weg te vallen. Het gesprek met Van Stiphout werd heropend en leidde in november 2015 tot de ondertekening van de door hem gewenste overeenkomst. “Los van elkaar hebben onze gemeentelijke diensten geprobeerd alles van tevoren vast te leggen. En dan kan het fout lopen”, zo zei Schreurs vorig jaar.

Hein van Stiphout kan nu weer lachen. Deze geboren Veldhovenaar (1960) woont inmiddels dertig jaar in het centrum van Eindhoven. Zijn werkzame leven begon hij op de vastgoedafdeling van de NS in Utrecht. In 1999 begon hij bij IBC in Best en raakte hij betrokken bij de herontwikkeling van de Lichttoren. Later startte hij zijn eigen bedrijf: Okko Project, dat zich bezig houdt met (woningbouw-)projectontwikkeling.

In zijn vrije tijd is hij altijd met muziek bezig. Hij heeft samen met vrienden een tijdje een muziekcafé geëxploiteerd. In 2010 nam hij het initiatief voor de jazzclub of zoals hij zelf zegt ‘een horecagelegenheid met live muziek voor een wat ouder publiek. Van Stiphout zal ons daar nog veel meer over vertellen als hij ons op vrijdag 28 oktober vanaf 17.00 uur ontvangt.

Wij rekenen erop dat veel Transmissieleden hierbij aanwezig willen zijn.

Met Transmissiegroeten,

Jan van Gijzel
secretaris