Blog - laatste nieuws

Transmissie gaat terug naar verleden

Geacht Transmissielid,

We hadden je tijdens de eerstkomende bijeenkomst van Transmissie willen meenemen naar de film of beter gezegd naar de opname van een film. De hele maand november is het PreHistorisch Dorp aan de Boutenslaan immers een echte filmset, de plek waar een groot deel van de vikingfilm Redbad zich afspeelt. De in Eindhoven geboren regisseur werkte er onder meer met de bekende acteurs Huub Stapel en Gijs Naber.

Wij hadden daar wel even willen vertoeven op een moment, dat de opnamen er even stil zouden liggen. Maar helaas, dat was niet mogelijk. Niettemin gaan we toch naar het PreHistorisch Dorp, maar dat kan vanwege die opnamen niet op de laatste vrijdag van de maand. We wijken daarom uit naar vrijdag 8 december!!!! We kunnen er vanaf 17.00 uur met maximaal 50 personen terecht in herberg Den Bonten Os. Degenen die het dorp willen bezoeken, moeten er uiterlijk zijn want de entreepoort bij het Tolhuis (aan de kant van de Boutenslaan) gaat om 18.00 uur voor het publiek op slot.

Het preHistorisch Dorp is in 1982 opgericht door een groep onderwijzers, onder aanvoering van Anneke Boonstra. In het museum staat het dagelijks leven van eeuwen geleden centraal. Er wordt regelmatig op open vuren gekookt en er zijn middeleeuwse spelletjes en workshops. Het museum heeft een aantal doelgroepen. Van oudsher zijn scholieren het belangrijkst, maar ook andere groepen zijn welkom, ook voor overnachting in de museumboerderijen. Er zijn ook regelmatig ‘historische’ evenementen en activiteiten. In de eerste tien jaar werd met veel vrijwilligerswerk en hulp van werklozen een ijzertijd-dorpje opgebouwd. Eind jaren 1990 kregen ze Europese subsidie, waardoor het museum twee keer zo groot kon worden. Sindsdien hebben er meerdere korte leefexperimenten plaatsgevonden.

Tijdens ons verblijf in Den Bonten Os heeft een aantal gewone tafels plaats gemaakt voor praattafels, zodat er een wat lossere sfeer kan ontstaan. Rond 18.00 uur zal directeur Ward Rennen zijn verhaal houden, waarbij hij ongetwijfeld zijn ervaringen met de filmopnamen met ons zal willen delen. Aan de bar zijn allerlei soorten dranken te verkrijgen. Let wel: Er kan alleen met de pin betaald worden!

Houd vrijdag 8 december vanaf 17.00 uur vrij. Gezien het maximum aantal van 50 personen lijkt het ons zinvol om te werken met het systeem van aanmelden. Dus degenen die hier zeker bij willen zijn, moeten zich opgeven via info@transmissie-eindhoven.nl. Doe dat zo snel mogelijk.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris