Blog - laatste nieuws

Transmissie neemt kijkje op bijenroute

Geacht Transmissielid

Een klein jaar geleden is in Eindhoven begonnen met de aanleg van een heel bijzondere route, waarvan het vertrek ligt op het dak van De Bijenkorf. Het gaat om een niet-alledaags fenomeen: de bijenroute. In juni 2017 werden er twee kasten en een korf met elk ongeveer 10.000 bijen geplaatst. Eind vorig jaar zijn er ook kasten en korven neergezet op de daken van hotel Pullman en het Van Abbe Museum. Begeleid door een imker gaan wij vrijdag 25 mei deze bijenroute bewonderen, zij het dat we ons beperken tot deze twee instanties. We beginnen onze tocht om 17.00 uur aan de bar van Pullman aan de Vestdijk.

De bijenroute is een initiatief van de organisatie BeeWare040, een dochter van Proeftuin040, die de stadslandbouw wil bevorderen. BeeWare040 heeft tot doel de bijen in de stad en regio te beschermen. En dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de bij. Op het platteland kunnen ze steeds minder voedsel vinden en hele bijenvolken leggen het loodje door toename van het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen.

Geheel onverwacht lijkt de bij uitstekend te gedijen tussen het stedelijk beton. In de openbare ruimte in de stad staan ‘gemakkelijke’ planten in parken en tuinen. De bij is erg belangrijk voor de natuur en voor onze voedselvoorziening. Bijen nemen namelijk tachtig procent van de bestuiving van planten en gewassen voor hun rekening. Deskundigen zeggen dan ook: Zonder bijen geen planten, geen eten en dus ook geen leven.

BeeWare040 wil een positieve bijdrage leveren door de leefbaarheid van de bij in de stad te verbeteren. Ze wil daarom in samenwerking met bewoners, bedrijven en instanties zorgen voor een groene en biodiverse stad. Het is de bedoeling dat bedrijven bijenvolken gaan adopteren. Prorail heeft dat inmiddels ook al gedaan, evenals de kinderboerderij in het Van Lenneppark.

Tijdens ons bezoek aan de bijenroute krijgen we te horen met welke activiteiten BeeWare040 probeert mensen te inspireren. Wellicht dat dat vrijdag 25 mei aanslaat bij een of meer  Transmissieleden. We hopen dan ook dat velen een kijkje komen nemen.

Met Transmissiegroeten
Jan van Gijzel
secretaris