Blog - laatste nieuws

Transmissie ontvangt Bart Brouwers van e52

Het is al geruime tijd onrustig in de wereld van de media. In de eigen omgeving hebben we onder meer gezien hoe het Eindhovens Dagblad via Wegener eerst in handen kwam van het Britse concern Mecom en sinds mei vorig jaar onderdeel is van de Belgische Persgroep. De gevolgen zijn dagelijks zichtbaar. “Maar toch is de behoefte aan relevante informatie over de directe omgeving groter dan ooit”, zo stelt Bart Brouwers, eigenaar van het nieuwe Eindhovense medium e52 en sinds september hoogleraar Journalistiek aan de rijksuniversiteit Groningen.

Op vrijdag 29 januari ontvangen wij Bart Brouwers (55) in het Stadspaviljoen, waar hij ons deelgenoot maakt van de diepere achtergronden van zijn e52-project. Bart is de zoon van Ton Brouwers, de vroegere hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad. Hij verliet deze regio op 18-jarige leeftijd, toen hij in Maastricht ging studeren. Na zijn studie kwam hij ook in de journalistiek terecht en werd hij onder meer hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad en de gratis krant Spits.

“Ik heb nooit heimwee gehad”, zegt hij. “Maar toen ik vier jaar geleden in Eindhoven terugkwam, wist ik niet wat ik zag. Ik heb een hoop gemist. Hier bruist het. Hier zitten verhalen, die je in de krant niet ziet.” Mede op basis van dat optimisme zette hij e52 op, samen met Merien ten Houten, de oprichter van Ilse Media. Ze ontwikkelden een onafhankelijk journalistiek platform, dat dagelijks op online media verschijnt en sinds een half jaar ook een maandelijks papieren magazine uitgeeft. Ze worden bijgestaan door negen freelancers. De verhalen richten zich met name op de hightech, design, innovatie en de stand van de economie. Elke keer weten ze weer verrassende artikelen boven water te halen. “En we willen vooruitkijken. Niet alleen een probleem signaleren; nee, er meteen oplossing voor aandragen”, aldus Brouwers.

Bij e52 staat de e natuurlijk voor Eindhoven. De 52 slaat op de 52 weken van het jaar, dat het magazine uiteindelijk ook moet verschijnen. De twee uitgevers werken met lidmaatschappen en die kosten 52 euro per jaar. De video’s op de eigen site duren 52 seconden. Brouwers en Ten Houten organiseren op speciale plekken in de stad ook talkshows en events. “Wij hopen op deze manier de betrokken Eindhovenaar te kunnen bereiken.”

De ontmoeting met Bart Brouwers is een gezamenlijk initiatief van de stadssociëteit Transmissie en de Eindhovense Persclub. De bijeenkomst in het Stadspaviljoen begint om 17.00 uur. Een uur later krijgt Brouwers het woord.

Met Transmissiegroeten,
Jan van Gijzel
secretaris