Blog - laatste nieuws

Transmissie verdiept zich in Eindhovense Van Gogh

Nationaal en internationaal staat in de wereld van de cultuur dit jaar Vincent van Gogh centraal. Ook in de eigen, Brabantse omgeving krijgt deze vermaarde kunstschilder met tal van evenementen alle aandacht. En stadssociëteit Transmissie wil daar niet bij achterblijven. Reden voor deze verering: het is 125 jaar geleden dat het fenomeen Vincent van Gogh overleed.

In eigen gelederen is Peter Nagelkerke dé Van Gogh-kenner. Dit Transmissielid heeft vele studies verricht naar de sporen, die de schilder in deze regio heeft achtergelaten en dan met name die in Eindhoven. Op vrijdag 27 februari maakt hij ons deelgenoot van een deel van zijn kennis over de eigenzinnige kunstenaar. Hij belicht zijn werken, contacten en geschriften, die onder meer op Eindhoven betrekking hebben.

Iedereen weet van het verleden van Vincent van Gogh in Zundert, Etten-Leur en Nuenen. Minder bekend is dat hij tussen 1883 en 1885 vaak in Eindhoven te vinden was. Hij heeft er onder andere vier schilderijen gemaakt van de Genneper Watermolen.

In 2010 nam Peter Nagelkerke het initiatief voor het plaatsen van een contour van de schilder op de plek, waar Van Gogh de watermolen schilderde: tussen de molen het Clarissenklooster. Met financiële steun van de Transmissieleden Marcel van Bussel en Jelle van Rijswijck werd dat kunstwerk werkelijkheid. Het werd op 30 maart 2012 (Van Goghs geboortedag – 1853) onthuld door twee andere Transmissieleden: burgemeester Maarten Houben van Nuenen en toenmalig wethouder Joost Helms. ‘Het is de eerste verwijzing in de openbare ruimte van de link tussen Van Gogh en Eindhoven”, zo schreef weer een ander Transmissielid, Corrie de Leeuw, een dag later in het ED.

Van Gogh is lange tijd voor gek versleten, maar zijn visie was volgens Nagelkerke opzienbarend. Hij zal aangeven wat we daar in de toekomst mee kunnen doen als verrijking van producten, services en leefklimaat. Hij zal daarbij gebruik maken van enkele prints op ware grootte. Ook gaat hij dieper in op de combinatie van kleur en klank, die tegenwoordig wordt aangeduid als Synesthesia.

Deze Transmissiebijeenkomst vindt vrijdag 27 februari weer plaats in het Stadspaviljoen. Aanvang: 17.00 uur.

We hopen er veel leden te mogen begroeten.

Met Transmissiegroeten
Jan van Gijzel
secretaris