Blog - laatste nieuws

Yksi Expo laat ons papier scheppen

Geacht Transmissielid,

De woorden ‘papier scheppen’ zullen bij velen de nodige vraagtekens oproepen. Daar hoeft ook niemand zich voor te schamen, want het is geen alledaagse bezigheid. Voor ons is dat wel aanleiding om vrijdag 29 juni een bezoek te brengen aan de tentoonstelling ‘Paper generations, generations of paper’ bij Yksi Expo op Strijp-S. We gaan er niet alleen kijken, want we kunnen ook nog deelnemen aan een speciale workshop.

De kunst van het papier maken keek de mens 2000 jaar geleden af van de wesp. Eeuw na eeuw ontwikkelde de techniek zich verder. Telkens werden nieuwe productiemethoden ontdekt. De huidige stand van zaken wordt bij Yksi zichtbaar gemaakt: van het aloude papier scheppen tot eigentijdse experimenten en van klassieke watermerken tot hedendaagse kunst en design. Initiatiefnemer Leonne Cuppen brengt hiermee een eerbetoon aan haar 88-jarige vader Martin, die zijn hele leven actief is geweest in de papiersector en nu nog een verwoed verzamelaar is. Hoewel onze bijeenkomst – zoals gewoonlijk – om 17.00 uur begint, verzorgt Martin Cuppen al vanaf 16.00 uur een workshop voor ons.

Yksi bestaat inmiddels 25 jaar. Leonne Cuppen opende toen een designwinkel aan de Havenstraat. Na een korte stop in het Designhuis huist Yksi sinds 2011 in de voormalige Apparatenfabriek van Philips aan de Torenallee 22-04. Inmiddels telt Yksi drie ‘divisies’: Expo, Winkel en Ontwerp. De afdeling Ontwerp is blijven zitten in de locatie aan de Stratumsedijk.

Op Strijp-S heeft Yksi de beschikking over een ruimte van meer dan 500 vierkante meter. Yksi Expo toont er wisselende tentoonstellingen, die design op inspirerende wijze verbinden met kunst, architectuur en technologie. De winkel is een volwaardige Dutch Design lifestyle winkel.

Kortom, het is de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen, reden waarom wij ervan uitgaan dat we veel leden van Transmissie zullen tegenkomen.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris