‘Haasje Over’ bijzonder project op Strijp S

Eindhoven, 15 september 2020

Geacht Transmissielid,

Wie al geruime tijd niet op Strijp S is geweest en daar nu zijn licht wil opsteken, zal zien dat er sprake is van een enorme dynamiek. Waar vroeger alleen maar gewerkt werd, wordt nu gewoond, gestudeerd, film gekeken, muziek gemaakt, geshopt, gesport, gedronken en gegeten. En natuurlijk ook nog gewerkt. De metamorfose is alleen maar mogelijk, doordat er veel gebouwd is en nog wordt, met name door aannemer Stam + De Koning.

Deze bouwer is momenteel onder andere actief met het gebouw ‘Haasje Over’, de woontoren die over de skatehal heen gebouwd wordt. Volgens projectmanager Jack Hock van opdrachtgever St. Trudo wordt het een spectaculair gebouw. Voor ons voldoende reden om Transmissie kennis te laten maken met dit project. Dat doen we aan de hand van de Britse architect Don Murphy, directeur van het Amsterdams bureau VMX Architects. Hij steekt voor ons zijn verhaal (in het Engels) af op vrijdag 25 september. Wij ontmoeten hem om 17.00 uur – in de Jupiter-Neptune zaal in het Evoluon. Omdat we daar maximaal 60 leden kunnen ontvangen, dienen belangstellenden zich tijdig te melden. Dat kan via info@transmissie-eindhoven.nl.

Trudo-topman Hock noemt het een stoer gebouw, dat past bij het industriële karakter van Strijp S. De basis van het gebouw bestaat uit een robuuste toren van 70 meter met 19 verdiepingen. Er komen 136 loftwoningen van 50 vierkanter meter en 3,5 meter hoog. ‘Haasje Over’ wordt een bruggebouw van twee bouwlagen over de skatehal. De brug heeft een compleet glazen gevel. Een ander bijzonder element is een verbindingsbrug naar de daktuin van het aangrenzende gebouw Anton. Er wordt naar gestreefd dat de eerste bewoners er begin 2021 in kunnen trekken.

Onze gast Don Murphy was in 1995 een van de oprichters van VMX Architects. Hij verwierf bekendheid met projecten als de fietsflat bij Amsterdam CS, het hoofdgebouw van de directie Noordzee van Rijkswaterstaat in Rijswijk en diverse woningbouwprojecten, scholen en zorginstellingen. Murphy is ook betrokken bij een architectenbureau in Oman. Hij geeft lezingen over de hele wereld en is professor aan de universiteit van Seoul.

Tijdens deze bijeenkomst zijn natuurlijk weer de coronaregels van kracht. We hebben 28 augustus tijdens de BBQ kunnen ervaren hoe voorbeeldig de 70 aanwezige leden van Transmissie daarmee zijn omgegaan. We hebben daarvoor dan ook de complimenten ontvangen van de directie van het Stadspaviljoen en willen die heel graag aan jullie overbrengen.

We rekenen erop dat de aanwezige 60 stoelen van de Jupiter-Neptune zaal in het Evoluon op 25 september bezet zullen zijn. Vergeet niet je tevoren te melden. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Namens het bestuur

Jan van Gijzel

Secretaris