Naar bioscoop voor een film uit Eindhoven

Eindhoven, 22 juni 2020

Geacht Transmissielid,
Langzaam wordt de wereld in deze coronatijd wat groter. De kroegen zijn open en er wordt al weer wat georganiseerd, maar één regel blijft recht overeind staan: 1,5 meter afstand van elkaar houden! Na 1 juli mogen er evenementen zijn met  honderd mensen. Die uitgangspunten nemen wij mee in onze eerstvolgende activiteit. We gaan namelijk naar de bioscoop om er te kijken naar de in de regio Eindhoven gemaakte speelfilm: ‘Of ik gek ben’. Die gaan we op donderdag 2 juli zien in Lab 1 aan de Keizersgracht (voorheen de Eurocinema).

Onze nimmer aflatende voorzitter Hans van den Oord heeft ditmaal al zijn krachten ingezet om deze activiteit voor ons te regelen. Het liefst had hij een drive-in bioscoop willen zien op het parkeerterrein voor het Stadspaviljoen, maar dit bleek zowel praktisch als financieel moeilijk te regelen. Hans zocht vervolgens contact met bedrijfsleider Danny Burhenne van Lab 1 en die wilde ons wel ontvangen, met inachtneming van de coronaspelregels. Dus in de grote bioscoopzaal wordt streng op de 1,5 meter gelet. Beneden is plaats voor 100 man, op het balkon zijn nog eens 36 zitplekken.

De inloop begint, zoals gewoonlijk, om 17.00 uur. Een uur later ontvangen we op het podium de Eindhovenaren Mike Weerts en Denvis , die resp. als producent en  als acteur bij de  film betrokken waren. Wellicht dat ook debuterend regisseur Frank Lammers uit Mierlo aanwezig is. Zij worden op het podium geïnterviewd door de voorzitter.  Rond 18.30 uur begint de vertoning, die anderhalf uur duurt. En dat allemaal gratis, want de voorzitter heeft geregeld dat we geen entree en ook geen filmrechten hoeven te betalen. De drankjes komen natuurlijk wel voor eigen rekening.

De speelfilm ‘Of ik gek ben’ is een tragicomedie/thriller over menselijk falen en is te vergelijken met ‘One flew over the Cuckoo’s nest’. Het gaat over de succesvolle, jonge kunstenaar Benjamin, die op een dag denkt dat hij alles kwijt is: zijn geld, zijn carrière en zijn vrijheid. Hij belandt in een  tbs-kliniek, waar het leven absurd en meedogenloos is. Als hij uiteindelijk weer grip op zijn leven krijgt, komt hij vrij. Hij ontmoet zijn oude vrienden en zet een groot vraagteken bij wat nu eigenlijk de waarheid is. Er zijn ook nog belangrijke rollen weggelegd voor de Brabantse acteurs Monic Hendrickx en Cees Geel.

De film is alleszins de moeite waard. Dus wat let je om eens op een donderdag een Transmissiebijeenkomst te beleven. Zeker is dat er tijdens de nazit voldoende stof is om te bepraten.

Met Transmissiegroeten

Jan van Gijzel

secretaris