Raf De Keninck, Directeur van de Design Academy, vertelt alles over de rol van Design

Gisteren was Raf de Keninck, directeur van de Design Academy (DA) in het kader van de DDW op bezoek bij Transmissie Eindhoven . Hij vertelde in sappig Vlaams hoe relatief klein deze opleiding is met 800 studenten, en tegelijkertijd hoe groot de naamsbekendheid is. De omvang maakt dat creativiteit nodig is om de benodigde financiën rond te krijgen en samenwerking met andere partijen te zoeken. Het is de DA wel toevertrouwd om hier mooie constructies voor te bedenken.
Het verhaal over de samenwerking met de gemeente stemt tot vraagtekens: blijkbaaar wordt er bij stedelijke bestemmingsplannen wel om advis van de DA gevraagd, maar pas als het plan al in een zover gevorderd stadium is dat invloed nauwelijks meer mogelijk is. Een gemiste kans.
Raf hield ook een betoog om op de middelbare scholen weer meer aandacht te hebben voor creatieve vakken. Op de DA merken ze dat in het middelbaar onderwijs steeds meer aandacht is voor de ‘harde’ vakken en minder voor de wat creatievere vakken. Dat merken ze aan de studenten die toegelaten worden tot de DA. Om onder de middelbare scholieren weer meer aandacht voor het creatieve te genereren hebben ze een eigen programma ontwikkeld voor deze doelgroep.
Over de verhuizing: de eigenaar heeft aangegeven andere plannen te hebben met het gebouw. Daar moeten ze ook zoek naar een andere ruimte. Als je hoort wat ze nodig hebben, is het zoeken naar een speld in de hooiberg.
De locatie van de bijeenkomst was ook bijzonder: Vintage Design & Co aan de Gestelsestraat. Mooi passend bij het thema. Zij gaven de Transmissieleden een warm welkom.

Beste Transmissiërs,

Oktober is Design tijd!
En dat design tijdloos is, gaan we meemaken op vrijdag 28 oktober.

De hoofdgast van de avond:
Raf De Keninck, directeur van de Design Academy Eindhoven. 

Locatie: Vintage Design & Co., Gestelsestraat 46 (Eindhoven)
Consumpties gelieve contant te betalen.
Inloop:  16.30 uur
LET OP:
De spreker begint om om 17.30 uur! en er kan alleen met cash worden betaald dus neem harde munten en kleine coupures mee.

De Keninck is sinds drie jaar directeur onderwijs, onderzoek en organisatie bij de DAE, maar de geboren Vlaming is ook een begenadigd (bas)klarinettist en schijnt er zelfs niet voor terug te deinzen een harmonie te dirigeren.

Het belooft een interessante avond te worden want De Keninck heeft een visie over de rol die design kan spelen in de oplossing voor vele maatschappelijke vraagstukken waar we mee geconfronteerd worden.
Hij weet welke kant hij met Brainport uit wil, maar wil de stad dat ook? We horen zijn bevindingen.

We gaan op bezoek bij Gestelnaren Helma van Bakel en Remco van Leeuwen. Zij openen voor ons de deuren van hun thuis aan de Gestelsestraat met daarin hun nieuw gevestigde bedrijf Vintage Design & Co. In hun bijzondere locatie bieden ze het podium aan Transmissie.

Even een kleine voorstelronde:
Van Bakel en Van Leeuwen zijn geboren en getogen Eindhovenaren. Remco groeide zelfs op in Gestelsestraat waar zijn vader een antiekzaak had. Op televisie onderscheidt Van Leeuwen als deskundige Kunst van Kitsch in het bekende programma, maar zijn grootste ontdekking was vijf jaar geleden ‘zijn’ mooie Helma. Model, creatieveling en nu ook mede-entrepreneur in Vintage Design & Co.

Kortom; kom (op tijd) luisteren, ga mee kijken, je mag later kopen, maar laat je kitsch thuis ;)

Tot designs!
Marike, Arie, Suzanne, Hans, Lizette